top of page
Search

En samtale om power og balance

Updated: Oct 18, 2022

Hun er topleder og bestyrelseskvinde i den danske energibranche – et turbulent område, der diskuteres som aldrig før. Hun har skabt sig et rum, hvor der er plads til både rollen som mor til to små børn og en succesfuld karriere. Og så har hun er par gode råd til, hvad vi hver især kan gøre for at blive mere energieffektive.


Vi mødte Bjørk Paamand Olsen, Head of Heat, E.ON. Danmark, til en samtale om energistyring, power og den til tider vanskelige opgave ved at balancere privatliv og arbejdsliv.


Hvordan balancerer du både at være mor og forretningskvinde?

Jeg er meget afhængig af andre mennesker - og min egen viljestyrke. Da jeg var på barsel sidste år, var det ikke den rigtige løsning for mig at være helt væk fra min arbejdsplads. Jeg var selvfølgelig ikke direkte involveret i den daglige drift, men jeg elsker at følge med i, hvad der foregår. At finde denne balance var kun muligt, fordi jeg havde et fantastisk hold. Jeg har altid værdsat at være omgivet af fantastiske mennesker, men at være væk hjalp mig virkelig med at huske på, hvor vigtigt det er.


Det har været rigtig hårdt at starte et nyt job med to små børn. Det tror jeg, at alle, der har prøvet det, kan nikke genkendende til. Men nu hvor jeg er kommet ind i det og har været i det i ét års tid, kan jeg godt mærke, hvad der er vigtigt for at få en hverdag til at spille.


Når det lykkes at få balance i hverdagen, så er det to meget forskellige sider af mit liv, der supplerer hinanden utrolig godt. Som leder skal man turde at være hård og træffe nogle upopulære beslutninger. Når man er mor, skal man være blød og meget mere improviserende. Begge dele supplerer hinanden godt – at man tager det bløde med ind på arbejdspladsen, og at man tager det mere strukturerede og det at være parat til at drage en konsekvens ind i familielivet.


Du er både forretningskvinde og mor – hvordan klæder én person sig til alt det?

Jeg har skullet lære mig selv, at hvis man møder op til et møde med en stor klat havregrød på tøjet, så er der ikke noget at gøre ved det. For det første er der sikkert ikke nogen, der lægger mærke til det, og hvis de lægger mærke til det, så er det en eller anden form for merværdi udover bare at se godt ud.

Nu hvor jeg er et par år inde i min karriere, føler jeg, at jeg i mindre grad skal kompensere for mit udseende og andres antagelser

På kontoret er jeg kendt for at dresse meget op. Jeg har et motto om, at man ikke kan være for over-dressed. Hvis jeg er i tvivl, så går jeg altid et niveau op i skarphed. Så har jeg det i hvert fald selv godt, og det kommer også til syne i min udstråling.

Det tvinger mig også til at forsøge at leve op til min påklædning, hvis jeg for eksempel har at flot jakkesæt eller en kjole på i god kvalitet. Det bliver bemærket, at jeg er en kvinde, og jeg vil gerne "se kraftfuld ud" og signalere styrke. Du ved, mørke farver og markante skuldre. Det er en af de der ting, man ikke vil bruge lang tid på det i dagligdagen, men som bare skal spille.


Kan du fortælle, hvad power betyder for dig?

En gang imellem føler jeg mig selv utrolig powerful, og nogle gange skal man ”fake it till you make it”. Det vil altid være en balancegang.

Jeg er fyldt 41, og det har jeg en god ro i. Nu ved jeg godt, at jeg kan noget. Det ville jeg ønske, at jeg kunne have givet mig selv tidligere i livet. Men det er noget af det, der virkelig giver mig power – at vide at jeg kan mit stof.

Samtidig vil man altid have dage, hvor man ikke har den følelse i maven, og der er mit bedste tip til mig selv at rette sig op, skyde brystet frem, tage et par høje hæle på, og så kommer det i løbet af dagen, selvom man måske ikke har følt sig så powerful fra morgenstunden.


Før jeg tiltrådte min første lederstilling, var jeg nødt til at kompensere for mit manglende beslutningsmandat. Jeg tjekkede konstant ind med andre mennesker for at forstå deres dagsorden, og jeg forsøgte at tilpasse mig de vigtigste beslutningstagere.

Nu hvor jeg er et par år inde i min karriere, føler jeg, at jeg i mindre grad skal kompensere for mit udseende og andres antagelser, men det, der virkelig rykkede noget for mig, var da mine ansvarsområder, min titel og mit mandat til at tage beslutninger gik op i en større enhed.


Hvor kommer din personlige energi fra?

Jeg brænder for min mission om at fremskynde overgangen til grøn energi for vores samfund generelt. Jeg er nok mere pragmatisk nu, end jeg var tidligere, og jeg er mere fokuseret på det lange træk med at påvirke og udfordre nøglestrukturer i branchen frem for at ændre alt som et one-woman-show.

Og helt ærligt så elsker jeg at arbejde med noget, jeg er god til. Jeg har arbejdet hårdt for at opbygge mine tekniske færdigheder og evner som leder, og jeg elsker at bruge dem.


Hvordan er det at arbejde i energibranchen i den situation vi befinder os i lige nu?

Det er fuldstændig vanvittigt lige nu! På en måde gør jeg jo bare det, som jeg hele tiden har gjort. Jeg arbejder med det samme, som jeg har gjort i 15 år. Men det er nyt, at der er så stor en interesse for det. Det skal jeg lige vænne mig til.

Jeg var for nyligt ude til et arrangement og fortælle om fjernvarme, hvilket jeg har gjort mange gange før. Der plejer at sidde 20-30 personer, men nu var der over 200, og sådan er det hver gang nu. Der var tilmed tre medier, herunder TV2, der sendte live.

Det er også betryggende at tænke på, at jeg hele tiden har arbejdet på noget, jeg selv synes, der var enormt vigtigt, og lige nu er der bare rigtig mange andre, som også er enige.


Hvad er dit råd til os som forbrugere i forhold til at blive mere energieffektive?

Mit mest konkrete råd er at undersøge, hvordan du kan skære ned på dit energiforbrug nu og her. Det findes der en masse gode guides til.

Mit andet råd er: Lad vær med at gå i panik. Der ingen lette løsninger, så det kan godt betale sig at bruge tiden på at tænke sig ordentligt om i forhold til, hvor man vil hen i fremtiden.

Mit tredje råd er: Go Green Now. Det er det, der er fremtiden. Så i stedet for at fokusere ensidigt på hvordan vi kan gøre tingene bedre lige nu, så lad os i højere grad tænke på, hvordan tingene bør se ud i 2025.


Og så bør du generelt finde den rette balance mellem genbrug og nyt, i stedet for at agere ekstremt i den ene eller anden retning. I forhold til beklædning kan det for eksempel betyde, at du fokuserer på at have en god basisgarderobe og samtidig øger andelen af genbrug i din garderobe.


Hvad kan vi gøre som tech-startup og et ungt brand i modebranchen?

Brands i modeindustrien skal tilpasse deres forretningsmodeller til at producere, hvad der kan sælges, selvom det er imod den "dikterende" rolle, som mode traditionelt har spillet, og investere aktivt i grønne(re) løsninger, selvom det er dyrere.

Det kan være fristende som en lille virksomhed at tro, at de større aktører skal være markedsledende, men alle kan investere i f.eks. bæredygtige certifikater og sørge for, at de har hovedsæde i en A++ bygning og på den måde være en del af den samlede omstilling til grøn energi, uanset hvor lille en virksomhed man er.

 

Bjørk Paamand Olsen


41 år, uddannet Civilingeniør fra DTU i 2006.


Head of Heat hos E.ON. Danmark, bestyrelsesmedlem hos Dansk Fjernvarmes Handelsselskab og Sønderjysk Biogas Bevtoft, Direktør for District Heating hos I/S Norfos 2019-2021, Administrerende direktør hos Holte Fjernvarme 2013-2019.


Bor i København med sin mand og to små børn på 5 og 1 år.

 

Bjørk har vores 'EVERYDAY CONFIDENCE' kjole på, og har valgt den knælang og med semi-korte ærmer over albuen i en skøn knaldrød uld-twill fra italienske Ducotex.

609 views0 comments

Comments


bottom of page